MailerLite expert » Blog » MailerLite e-mails » Afmeldformulier MailerLite: de unsubscribe builder

Afmeldformulier MailerLite: de unsubscribe builder

afmeldformulier of unsubscribe builder

Het afmeldformulier van MailerLite

Voor het laatst bijgewerkt op 30 augustus 2023

Links op deze pagina die leiden naar MailerLite zijn affiliatelinks.

Het afmeldformulier van MailerLite kon je al leuk opmaken, maar in december 2021 is het helemaal vernieuwd en kun je er nog veel meer mee.

Vanaf 22 maart 2022 is deze unsubscribe builder beschikbaar in MailerLite Classic en vanaf MailerLite Advanced.

Afmeldformulier van MailerLite: de unsubscribe builder

Je gaat nu migreren naar de nieuwe unsubscribe builder. Als je nooit iets hebt gedaan met je afmeldformulier en eigenlijk helemaal niet wist dat je het had, dan hoef je niets speciaals te doen om de nieuwe afmeld builder te gaan gebruiken.

Maar als je net zo nieuwsgierig bent als ik en er dus mee gerommeld hebt, dan moet je migreren naar de nieuwe builder. Als je hiervoor kiest moet je er rekening mee houden dat je oude afmeldpagina verdwijnt. Weggegooid. En alles wat er op staat is ook weg, dus je moet overnieuw beginnen.

 • Ga rechtsboven naar je gebruikersnaam.
 • Kies in het menu dat je hier vind voor Unsubscribe settings.
 • Klik dan op de oranje knop: Migrate.
 • Klik in de pop-up op OK
 • En wacht dan even tot de migratie klaar is.

Afmeldformulier van MailerLite: meerdere page views

Je bent dan in de nieuwe builder. Kijk hier even heel goed naar de balk bovenaan, want je hebt meerdere page views:

 • De uitschrijfpagina
 • Uitschrijving gelukt
 • En een pagina om opnieuw in te schrijven. Die zie je niet direct, maar die komt als je een resubscribe button toevoegt aan de pagina waar je bevestigt dat de uitschrijving gelukt is.

Een resubscribe button voeg je toe door onder het tabblad Settings een vakje aan te vinken.

resubscribe button toevoegen

En dan zie je ‘m daarna staan op de pagina Success.

afmeldformulier van MailerLite met resubscribe button

Let op: dit betekent niet dat mensen zich opnieuw kunnen inschrijven met een ander e-mailadres. Ze komen niet op een formulier, maar het opnieuw aanmelden is een vervolgactie van het uitschrijven.

Als je op zoek bent naar een oplossing voor mensen die hun e-mailadres willen wijzigen, lees dan even over het “machientje” dat ik daarvoor heb bedacht.

Afmeldformulier van MailerLite: content blokken

Het uitschrijfformulier heeft 8 content blokken. Die zie je zodra je op Edit hebt geklikt.

 • Image – Hiermee kun je een afbeelding toevoegen.
 • Text – Extra tekst toevoegen.
 • Image and content – Een afbeelding met tekst.
 • Video – Een video toevoegen.
 • Newsletter archive – Een archief van verzonden nieuwsbrieven
 • Social links – Social follow (dat kan een mooi alternatief zijn voor mensen die weg willen).
 • Divider – Een horizontale lijn
 • Spacer – Witruimte

Kijk ook naar de verschillende tabbladen aan de rechterkant van de pagina waar je ook de blokken vindt. Onder het tabblad Settings kun je de breedte bepalen:

 • Volle breedte
 • Gemiddeld
 • Of smal

En als je onder het tabblad Settings even scrolt kun je de kleuren van je afmeldformulier wijzigen.

Afmeldformulier van MailerLite: Uitschrijven voor groepen

Je kunt onder het tabblad Settings ook aangeven dat je mensen de mogelijkheid wilt geven om uit te schrijven van groepen.

uitschrijven van groepen

Als je ervoor kiest mensen de mogelijkheid te bieden zich uit te schrijven voor groepen dan moet je wel even opletten, want zodra je dit aanvinkt zie je alle groepen staan. Ook groepen die je alleen hebt voor intern gebruik.

Voorheen kon je de groepen die je toonde zelf kiezen, maar nu staan ze er allemaal en je kunt ze niet verwijderen. Je kunt wel de namen van de groepen wijzigen. Dat verandert niets aan de echte naam van je groep, maar wel aan de naam die je lezer ziet.

Belangrijk verschil

Er is een belangrijk verschil met de oude builder en dat ziet er een beetje onbegrijpelijk uit. Maar als je weet wat het doel is, dan is het gelijk ook helder.

Oude unsubscribe builder

De oude unsubscribe builder vroeg op welke groepen mensen geabonneerd wilden blijven. Doordat de vraag zo geformuleerd was, kon je zelf kiezen welke groepen je wilde tonen.

Nieuwe unsubscribe builder

De nieuwe builder vraagt voor welke groepen mensen zich af willen melden. En daarom mag je niet zelf kiezen voor welke groepen mensen zich af willen melden. Want ze mogen zich afmelden voor wat ze maar willen.

Dit heeft als gevolg dat je al je groepen ziet staan. Ook groepen die je hebt gemaakt voor intern gebruik. Dat lijkt dramatischer dan het is, want je lezers zien alleen de groepen waar ze voor ingeschreven zijn. Maar aan de andere kant: dit kunnen ook groepen zijn die jij gebruikt om de boel intern te ordenen. Daarom kan het zinvol zijn om voor de interne ordening velden te gaan gebruiken.

URLs onder de knoppen wijzigen

Je kunt de URLs onder de knoppen ook naar eigen inzicht aanpassen. Klik hier voor het potloodje bij de knoppen aan.

Een reden om dit te doen kan zijn: Mensen die zich afmelden hebben daar een reden voor en die reden kan zijn dat ze vinden dat ze te veel e-mails krijgen. En daar kun je iets aan doen!

Je kunt mensen die zich afmelden omdat ze te veel e-mails krijgen de mogelijkheid zich in te schrijven voor een maandelijkse samenvatting.

samenvatting button

Misschien krijg je het al benauwd bij de gedachte dat je dan ook nog een samenvatting moet gaan schrijven, naast al je andere werk. Maar dat hoeft helemaal niet. Je kunt gewoon een RSS nieuwsbrief klaarzetten die je automatisch eens per maand verstuurt.

Dan hoef je er helemaal niets aan te doen. Tenzij je een keer een aanbieding mee wilt sturen, dan zet je die aanbieding er in. Denk eraan dat je de aanbieding er daarna ook weer uithaalt want anders blijf je eeuwig dezelfde aanbieding rondsturen.

Het uitschrijfformulier van MailerLite is dus behoorlijk flexibel en aanpasbaar. Ga er gewoon eens mee spelen.


MailerLite is een prachtig en betaalbaar platform. En als erkende MailerLite expert bied ik hulp op maat voor MailerLite.

Over de auteur

2 gedachten over “Afmeldformulier MailerLite: de unsubscribe builder”

 1. Wat een goede tip Judith, dankjewel. Ik wist niet dat je de afmeldpagina nog zo kon personaliseren. Heb mijn social media toegevoegd. Misschien wil iemand nog wel tips ontvangen maar geen mail meer. Dan is volgen op social een mooi alternatief.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven