Voor het laatst bijgewerkt op 22 november 2023
Links op deze pagina die leiden naar MailerLite zijn affiliatelinks.
Met behulp van custom fields in MailerLite kun je zelf variabelen toevoegen aan je nieuwsbrief. Ik weet het, dat klinkt behoorlijk abstract, maar eigenlijk is dat heel erg handig. Dit doe je bijvoorbeeld om je nieuwsbrief beter te kunnen personaliseren.
Kant en klare custom fields
MailerLite heeft een aantal standaard custom fields. Dat zijn velden die je standaard bij je account krijgt en die dus ook in ieder account te vinden zijn. Dat zijn deze custom fields:
E-mailadres van je abonnee {$email}: Hiermee zet je het e-mailadres van je abonnee in je nieuwsbrief.
Voornaam van je abonnee {$name}: Dit is de variable voor de voornaam van je abonnee. En als je niet van iedere abonnee een voornaam hebt dan kun je de voornaam er ook zo in zetten:
{$name|default:'Lezer'}
Webversie van je nieuwsbrief {$url}: Hiermee verwijs je naar de webversie van je nieuwsbrief. Je weet wel, hetzelfde als wanneer mensen klikken op “View_in_browser”.
Unsubscribe {$unsubscribe}: En dit verwijst naar de afmeldpagina van je nieuwsbrief.
Doorsturen {$forward}: Om een tekstlink te plaatsen waarmee je abonnee de nieuwsbrief door kan sturen.
Verzenddatum boven je nieuwsbrief {$campaign_date}: Datum van verzending van je nieuwsbrief in het format “yyyy-mm-dd”. Zo schrijven wij een datum niet, dus deze variabele is voor ons niet echt mooi te gebruiken.
Titel van je RSS feed {$feed_title}
Titel van je laatste blogpost in je RSS feed {$last_post_title}
Eigen custom fields in MailerLite
Maar je kunt ook zelf custom fields maken die passen bij wat jij wilt gaan doen. Ik zal je een voorbeeld geven.
Ik ben voor mijn klant een workflow aan het maken die bedoeld is om een webinar te promoten. En ik weet dat dit webinar over een poosje herhaald zal worden. Het is dus handig als ik in de toekomst alle details die in de nieuwsbrief staan ineens zou kunnen wijzigen, zonder de hele workflow open te maken en elke nieuwsbrief apart te wijzigen. De variabelen die in de toekomst gewijzigd zullen moeten worden zijn:
- Datum van het webinar.
- Tijd waarop het webinar plaats zal vinden.
- En mogelijk ook de deelnameprijs.
Door hier variabelen van te maken, bespaar ik in de toekomst als het webinar herhaald wordt heel veel tijd voor mezelf en daarmee bespaar ik mijn klant het geld dat die tijd gaat kosten.
Custom fields en variabelen in je nieuwsbrief zetten
De variabele informatie zet ik dan in een custom field. En als ik dat custom field in een nieuwsbrief zet, dan komt deze informatie in de nieuwsbrief te staan. Denk eraan dat de variabelen gekoppeld zijn aan het e-mailadres van je abonnee.
Dat betekent dat als je een nieuwsbrief met een variabele er in stuurt naar iemand die een leeg veld in zijn profiel heeft staan, hij ook een leeg veld in zijn nieuwsbrief krijgt. En als je een tekst naar jezelf stuurt, dan zie je ook een leeg veld, want de variabele is niet gekoppeld aan het testadres. Ook niet als het testadres op de lijst staat.