MailerLite expert » Blog » MailerLite e-mails » Groepen in MailerLite
groepen in mailerlite

Groepen in MailerLite

tgroepen in mailerlite

Groepen in MailerLite

Voor het laatst bijgewerkt op 28 augustus 2023

Links op deze pagina die leiden naar MailerLite zijn affiliatelinks.

Over groepen in MailerLite moet je iets begrijpen om het hele systeem gemakkelijker te kunnen begrijpen. Het lijkt alsof je in MailerLite een onbeperkt aantal lijsten kunt aanmaken. Maar die lijsten zijn eigenlijk groepen. In MailerLite staan alle adressen automatisch op één lijst en je abonnees hebben ook nooit meer dan één profiel.

Die lijst zie je als je klikt op Subscribers in het bovenste menu. Je ziet dan een aantal tabbladen en het tabblad helemaal links is groen. Als het tabblad groen is betekent dat dit het tabblad is waar je nu bent. Dat tabblad heet: All Subscribers.

Dat is dus je ene lijst. Al die andere lijsten die je ziet zijn groepen. En die vind je als je groups aanklikt.

Alle abonnees hebben 1 profiel

Omdat je niet meer dan één lijst hebt, hebben al je abonnees ook maar 1 profiel. Want ze staan niet vaker dan 1 keer in je account. Het profiel van je abonnee kun je zien als je klikt op een e-mailadres.

En in dat profiel zie je dan een aantal groene labels: dat zijn de groepen van je abonnee. Je abonnee telt ook maar 1x mee voor het bepalen van je tarief. Ongeacht in hoeveel groepen je abonnee zit.

Groepen in het profiel van je abonnee

Groepen in MailerLite en het nadeel van één lijst

Alle adressen op dezelfde lijst heeft natuurlijk ook een nadeel. Dat nadeel ziet er zo uit: doordat alle adressen op 1 lijst staan, heb je ook maar één uitschrijfformulier. Als je MailerLite nergens anders voor gebruikt dan om gewoon je nieuwsbrieven te versturen, dan heb je er geen last van dat je maar één uitschrijfformulier hebt.

Betaalde cursus

Maar als je een betaalde cursus wilt versturen, dan is het een beetje jammer dat je mensen niet naar een apart uitschrijfformulier kunt sturen waarop je een duidelijke waarschuwing kunt zetten dat iemand bezig is zich uit te schrijven van e-mails waar hij of zij voor betaald heeft.

Extra account aanmaken

Tip: maak dan een extra account aan, dat mag bij MailerLite.

En als je helemaal niet van plan bent om een betaalde cursus te gaan versturen dan heb je hier geen last van. Dan is één uitschrijfformulier gewoon genoeg. Zeker als je bedenkt dat je dat uitschrijfformulier zelf kunt inrichten.

Dus om de structuur van MailerLite te begrijpen moet je weten dat alle adressen automatisch altijd op 1 lijst staan en dat je die adressen kunt organiseren in zoveel groepen als je maar wilt.

Groepen aanmaken

Groepen aanmaken is niet zo moeilijk. Hier vertel ik je hoe je dit doet.

Nieuwe MailerLite
  • Ga in de zijbalk aan de linkerkant naar Subscribers
  • Ga daarna in het menu bovenaan naar Groups.
  • Rechts bovenaan vind je een groene knop: Create group
Classic MailerLite
  • Ga in het groene menu helemaal bovenaan naar Subscribers.
  • Ga dan in het submenu bovenaan naar Groups.
  • Rechts bovenaan vind je een oranje knop: Create group.

De instroom in groepen regel je door de groepen van je keuze aan te vinken als je een landingspagina of embedded form maakt.

Instromen in groepen als trigger gebruiken

Het instromen in een groep kan ook een trigger voor een Automation workflow zijn. Mensen komen niet vanzelf in een groep, dat regel je op één van de volgende manieren:

  • door de groep aan te vinken bij het maken van je landingspagina, embedded form of popup
  • door één of meerdere abonnees handmatig toe te voegen aan de groep
  • of door adressen aan het einde van een workflow te verhuizen of te kopiëren naar een groep
  • maar ook door een link trigger te maken waardoor je adressen door een klik op een link in je nieuwsbrief naar een groep stuurt.

Terwijl je die trigger in stelt, kun je gelijktijdig ook andere groepen uitsluiten. Het instromen in een groep als trigger voor Automation gebruiken is daarom een handige zet, want je kunt er alle kanten mee op.

Te veel groepen in MailerLite

Maar ken je dit? Je hebt te veel groepen in MailerLite. Je hebt een landingspagina gemaakt en die koppel je aan een groep. Die groep wil je gaan mailen. Maar om adressen te verzamelen heb je 6 series of e-books gemaakt en om die spullen af te leveren heb je voor al die e-books en series ook groepen gemaakt. En dan maak je een nieuwe landingspagina en het gaat net zo. Met als resultaat dat je een eindeloze berg groepen hebt en door de bomen het bos niet meer ziet.

Door allerlei oorzaken kun je ineens een wildgroei aan groepen hebben in MailerLite. Hoe actiever je bent met e-mailmarketing, hoe groter de kans is op een wildgroei van groepen. Daar heb ik een paar oplossingen voor waardoor de situatie werkbaar blijft en je overzicht houdt. Die oplossingen ga ik hier bespreken.

Groepen sorteren

Je had het misschien nog niet gezien, maar groepen kun je sorteren. Ze staan standaard gesorteerd op de datum waarop je deze groepen gemaakt hebt, maar dat zegt natuurlijk niet zoveel. Geen probleem want je kunt ze ook in een andere volgorde sorteren.

Nieuwe MailerLite
teveel groepen nieuwe mailerlite
MailerLite Classic
teveel groepen classic mailerlite

Dat helpt ook niet altijd genoeg. Ik beheer een account met meer dan 150 groepen en als ik een groep zoek, dan helpt het bij dit aantal groepen niet genoeg om te sorteren op naam. Maar dat kun je oplossen door je groepen ook een nummer te geven. Begin dan met 001, want volgens MailerLite komt groep 11 voor groep 9, dus noem ze 009 en 011, dan komen ze netjes op volgorde te staan.

Teveel groepen: verminder het aantal

Groepen sorteren is een leuk begin, maar het is natuurlijk nog fijner als je minder groepen nodig zou hebben. En gelukkig heb je ook helemaal geen 6 groepen nodig om 6 verschillende Automations te starten. Het kan ook simpeler.

Als je gaat doen wat ik nu beschrijf en je wilt daarmee je account opruimen, let dan goed op de volgorde waarin je alles doet.

E-book opslaan in het profiel

MailerLite groepen verhuizen naar audience fields. Je beginsituatie is dat je een groep hebt met mensen die je e-book gekregen hebben. Je gaat deze groep opheffen en in hun profielen opslaan dat ze je e-book gehad hebben.

  1. Audience field aanmaken

    Je begint met een Audience field aan te maken en dat noem je bijvoorbeeld: E-book x (geef x een naam die jij begrijpt).

  2. Extra groep aanmaken

    Nu maak je een extra groep voor tijdelijk gebruik. Die groep heb je maar heel even nodig.

  3. Automation

    Nu maak je een Automation voor tijdelijk gebruik die getriggerd wordt door het instromen in je nieuwe groep.
    Hier hang je een actie onder: Update custom field.
    En als value vul je de naam van je e-book in.
    Zet ‘m aan.

  4. Adressen verhuizen

    Nu kopieer je alle adressen die in de groep van je e-book zitten naar je nieuwe groep.

Doordat je de adressen laat instromen in de nieuwe groep en je een Automation hebt gemaakt die de opdracht geef het custom field in te vullen van iedereen die instroomt in je nieuwe groep, krijgt iedereen nu de naam van je e-book in z’n profielgegevens te staan.

Dat kun je ook controleren. Klik gewoon op een adres in die nieuwe groep en kijk of je de naam van je e-book netjes in het profiel ziet staan. Als dat zo is, dan kun je de Automation weggooien want die heeft z’n werk gedaan. En je kunt de nieuwe groep weggooien. Allebei hebben ze hun functie gehad.

Dit hele proces mag je overslaan als je een nieuwe landingspagina maakt, want dan heb je nog geen adressen voor dit onderwerp.

Instroom van nieuwe abonnees

Nu moet je nog even zorgen dat je de groep van je e-book niet meer nodig hebt om de Automation te triggeren die je e-book af moet leveren. Daar gebruik je datzelfde custom field voor.

Landingspagina

  1. Ga naar je MailerLite landingspagina en open ‘m.
  2. Open daarna het inschrijfformulier.
  3. Ga nu naar het tabblad Settings en vink aan: Hidden segmentation field.
  4. Vul in dat veld de naam de naam van je e-book in.

Kopieer vervolgens de naam van je e-book. Je kopieert ‘m omdat je ‘m nog een keer moet invullen, de spelling moet exact gelijk zijn, er mag geen spatie of punt verschillen.

Automation

Daarna ga je naar de Automation en je verandert de trigger. In plaats van het instromen in de groep van je e-book, maak je nu een trigger: Updated field.

Kies nu het custom field van je e-book, kies daarna voor “is equal” en plak de naam van je e-book in dit veld.

Nu heb je een landingspagina gemaakt die ervoor zorgt dat iedereen die op deze landingspagina inschrijft automatisch de naam van je e-book in z’n profiel krijgt en je hebt een Automation gemaakt die hierdoor getriggerd wordt en die je e-book dus aflevert. Je kunt de groep van je e-book nu weggooien, want die heb je niet meer nodig.

Wie heeft je e-book gekregen?

Misschien wil je wel graag weten wie je e-book hebben gehad of misschien wil je een keer een e-mail sturen die uitsluitend moet naar de mensen die je e-book hebben opgevraagd. Daar maak je dan een segment voor.

Ga naar je segmenten en maak een segment van alle adressen die je e-book hebben opgevraagd. Geef het segment een naam die jij begrijpt. En vul dan in:

Fields
naam van het veld 
naam van het e-book

Je ziet direct hoeveel adressen aan deze voorwaarde voldoen en als je dit segment opslaat kun je er naar mailen. Als er nieuwe adressen bijkomen dan stromen ze vanzelf in in het segment. Je kunt dit segment gewoon laten staan, maar dan zou je een wildgroei van segmenten kunnen krijgen en dan heb je het probleem van de wildgroei alleen verplaatst.

Maar je kunt een dergelijk segment op elk gewenst moment maken. Bijvoorbeeld op het moment dat je die mensen echt wilt gaan mailen of als je een keertje met je statistieken bezig bent.

Teveel groepen hoeft niet

Werken met groepen gaat gemakkelijker dan werken met segmenten, daarom heb je er ook zoveel gemaakt. Maar dat hoeft dus niet.

Zolang het goed gaat en je nog overzicht hebt, hoef je er niets aan te veranderen. Maar als je het overzicht kwijt raakt kan het een goed idee zijn het aantal groepen te verminderen en met custom fields en segmenten te gaan werken.


Ik ben een MailerLite expert en ik help je er graag mee.

Over de auteur

Scroll naar boven