MailerLite expert » Blog » MailerLite e-mails » MailerLite Automation met datum trigger

MailerLite Automation met datum trigger

MailerLite Automation met datum trigger

Voor het laatst bijgewerkt op 30 augustus 2023

Links op deze pagina die leiden naar MailerLite zijn affiliatelinks.

Een Automation workflow met datumtrigger gebruik je als je bijvoorbeeld een workshop geeft op een specifieke datum.

Je workflow kan er dan voor zorgen dat je een aantal e-mails voor de gekozen datum verstuurt, misschien ook een op de gekozen datum en eventueel nog een paar e-mails na afloop van de workshop.

Datumtrigger: begin met het datumveld

Datumveld aanmaken

Je begint met een datumveld aan te maken. Ga naar:

 • Subscribers (bovenste menu)
 • Fields (menu daar onder)
 • Add new field


Zorg nu dat je het veld een naam geeft waardoor je later nog weet over welk veld het gaat. En zorg dat je een datumveld kiest. Welke veldtypes je hebt zie je pas als je het drop-down opent.

Als je straks als mensen gaan inschrijven nog meer gegevens nodig hebt, zoals bijvoorbeeld de volledige naam- en adresgegevens om een factuur te kunnen maken, dan moet je voor die extra gegevens ook velden aanmaken.

Voor de voor- en de achternaam zijn de velden er al. Maar voor de straat en het huisnummer en voor de postcode en de woonplaats moet je de velden zelf aanmaken. Dat doe je op precies dezelfde manier als het datumveld, maar nu kies je voor tekstvelden.

Formulier of landingspagina

Daarna maak je een embedded form of een landingspagina, net wat je wilt.

In het formulier of op de landingspagina kun je de velden voor de gegevens die je wilt ophalen door in het formulier te klikken.

Je ziet dan een knop: Add a new field. Je klikt deze knop aan en je haalt een nieuw veld op.

Datumveld invullen

Het datumveld kun je beter niet ophalen, want dan laat je het aan je klanten over om een datum te kiezen. Reken er dan maar op dat het niet goed gaat.

Hidden segmentation field: In plaats daarvan klik je het tabblad Settings aan en hier zet je een vinkje in het vakje: Hidden segmentation field. Hierdoor verschijnen er 2 velden onderaan de rechterkant van de pagina:

 • Use custom field
 • Assign value

Use custom field: Open het drop-down onder Use custom field en kies de naam die je het datumveld hebt gekozen.

Assign value: Hier vul je de datum in in het format: YYYY-MM-DD. Hiermee regel je dat wanneer mensen zich inschrijven het datumveld automatisch aan hun profiel wordt toegevoegd.

MailerLite Automation met datum trigger

Als je formulier klaar is kun je de workflow gaan maken.

 • Ga naar Automation (bovenste menu)
 • Create a new workflow

Geef de workflow een naam voor intern gebruik en kies als trigger:

 • The exact match of a date
 • Kies dan de groep waar je de nieuwe abonnees in laat instromen
 • Kies wanneer het datumveld gebruikt moet worden: op de datum van het datumveld, voor de datum of na de datum. Dit gaat over de eerste e-mail van je workflow.
 • Selecteer je datumveld
 • En stel in hoe laat je e-mail verzonden moet worden.

De rest van je workflow maak je op precies dezelfde manier als waarop je iedere andere workflow maakt. Eventueel kies je aan het einde van je workflow voor een Action, dan kun je bijvoorbeeld het datumveld veranderen in een ander datumveld.

Bijzonderheid

Bij andere workflows kun je zien hoeveel abonnees er in queue staan. Bij een workflow met datum trigger zie je dat niet. Als de verzenddatum en -tijd- zich aandienen gaat hij gewoon versturen.

Probleem bij Automation met datum trigger

Een belangrijk punt. Stel dat je een workshop geeft. Je maakt een landingspagina en je gebruikt MailerLite Automation met datumtrigger. Je begint 14 dagen tevoren met de verzending van je e-mails. Dan moet je er rekening mee houden dat mensen die zich inschrijven nadat Automation is begonnen met verzenden niets krijgen en dat is vast niet je bedoeling.

Oplossing

Maak losse e-mails die je inplant voor alles dat je voorafgaande aan de workshop wilt verzenden. Als je dat doet, dan krijgen mensen die laat inschrijven niet alles, want sommige e-mails zijn al verzonden.

Gebruik voor de e-mails die je achteraf wilt verzenden Automation met datum trigger. Want dan heb je je publiek compleet. Je weet wie er meegedaan hebben en daar komt dan niemand meer bij.

Automation met datum trigger: niet de simpelste workflow

Deze workflow is niet de simpelste workflow en je kunt je er lelijk mee in de vingers snijden als je niet beseft dat mensen die inschrijven nadat de verzending begonnen is niets krijgen.


Ik ben een erkende MailerLite expert en ik kan je helpen met MailerLite.

Over de auteur

Scroll naar boven