Voor het laatst bijgewerkt op 4 december 2023
Links op deze pagina die leiden naar MailerLite zijn affiliatelinks.
De rich text editor blinkt uit door simpelheid. Aan technische kant verschilt hij niet zoveel van de drag & drop editor, maar hij werkt veel makkelijker. In de rich text editor kun je gewoon typen en met een enter een witregel toevoegen. Wat je dan niet ziet maar wat wel zo is: elke regel is een blok zoals in de drag & drop editor.

Een blok toevoegen
De beste en de snelste manier om een editor te leren gebruiken is gewoon een beetje spelen. Probeer eens iets, want er kan je niets gebeuren.
Als je niets bijzonders doet en gewoon gaat typen, dan werk je in een tekstblok. Maar als een ander blok wilt (een button, of een afbeelding, countdown timer of nog iets anders) dan kan dat ook. Ga dan met je muis naar de linkerkant van je rich text editor. Dan verschijnt er een plusje en een klik op dat plusje roept allerlei andere blokken dan het tekstblok op.

Werkbalk in rich text
Hier een uitleg van je werkbalk in deze eenvoudige editor. Van links naar rechts:

Broncode – (< >). Met deze functie kun je content in HTML-indeling schrijven. Let op: geen JavaScript want de meeste mailboxen ondersteunen dit niet.
Kopjes – Kopjes als H1 en H2 of H3 maken je nieuwsbrief overzichtelijk dan wanneer je een enorme lap tekst stuurt.
Vet – B: In plaats van een kopje kun je ook een regeltje vet maken. Doe dit niet op je website, gebruik daar echte kopjes want Google denkt dat de tekst in kopjes belangrijker is dan andere tekst. Maar een nieuwsbrief wordt niet geïndexeerd, dus in een nieuwsbrief kun je in plaats van kopjes ook een vette regel plaatsen.
Cursief: Met een woordje of alinea die je cursief plaatst kun je ook de aandacht richten.
Doorhalen: Een tekst doorstrepen. Bijvoorbeeld als je een oude en een nieuwe prijs neer wilt zetten.
Onderstrepen: Tekst onderstrepen. Ik vind dat je dat niet moet doen. Op het web denken we dat een onderstreepte tekst een aanklikbare link is. Dus als jij teksten gaat onderstrepen terwijl ze niet aanklikbaar zijn, dan kunnen je lezers klikken tot ze een ons wegen, maar er gebeurt niets. Dat is frustrerend voor je lezers.
Lijstje: Je kunt een ongeordende lijst maken (met punten ervoor) of je kunt een geordende lijst maken (met cijfers ervoor).
Aanklikbare link: Een schakeltje om een aanklikbare link te maken, bijvoorbeeld naar je website.
Lettergrootte : Je kunt een deel van je tekst groter of kleiner maken dan de rest van je tekst. Dit kan van 10px tot 30px. Als je het formaat van de letters in je hele tekst wilt wijzigen, dan kun je beter naar de algemene instellingen in de zijbalk gaan. Daar kun je met een muisklik het formaat van de complete tekst wijzigen.
Tekstkleur: Hiermee kun je een woord in een andere kleur zetten.
Uitlijning: Links, gecentreerd of rechts uitlijnen of uitvullen.
Variabelen: Met de variabelen kun je je nieuwsbrief personaliseren. Hier vind je bijvoorbeeld de variabele van de voornaam (Name). Dit gaat niet helemaal lekker. Als je de naam aanklikt zie je ‘m soms niet verschijnen, dan staat hij helemaal onderaan je nieuwsbrief. Probeer het dan even opnieuw.
Opmaak wissen: Selecteer je tekst en verwijder alle opmaak uit de tekst.
Emoji: En je kunt ook een emoji toevoegen aan je nieuwsbrief.
Aflevering en open rate
Ik heb een AB test op content gedaan met als A-versie de drag & drop en als B-versie de rich text editor. Er was verder geen enkel verschil: dezelfde titel. We hebben de AB-test een week laten lopen, hierdoor kon de B-versie op dezelfde dag en dezelfde verzendtijd verstuurd worden.
Het bleek toen dat de rich text versie ietsje beter geopend werd. Dat is bijzonder, want je kunt pas zien wat er in een e-mail zit nadat je ‘m geopend hebt. Ik vermoed daarom dat deze simpele nieuwsbrief in een andere folder binnenkomt dan de geavanceerde drag & drop.
Maar je hebt dan natuurlijk niet de slimme AI schrijf assistent.