MailerLite expert » Blog » MailerLite e-mails » Update template in MailerLite

Update template in MailerLite

Update template in MailerLite

Voor het laatst bijgewerkt op 29 augustus 2023

Links op deze pagina die leiden naar MailerLite zijn affiliatelinks.

Als je in MailerLite een nieuwsbrief maakt, dan kun je die nieuwsbrief gelijk ook opslaan als template (vanaf MailerLite Growing Business). Maar dat niet alleen: als je voor je nieuwsbrief een bestaand template gebruikt en je wijzigt daar iets aan, dan kun je die wijziging doorvoeren op alle plaatsen waar je dit template hebt gebruikt.

Dit kan enorm veel tijd besparen. Maar je moet dan wel helder hebben wat er precies gewijzigd wordt en wat er niet gewijzigd wordt.

Update template in MailerLite: algemene instellingen

Als je een template maakt is het handig als je hiervoor de algemene instellingen gebruikt. Die vind je tijdens het maken in de zijbalk aan de rechterkant onder Content settings.

Je kunt ook allerlei dingen instellen per blok. Maar dat raad ik niet aan, want als je de algemene instellingen gebruikt en je wilt iets wijzigen, dan werkt dit “Update template” dingetje. Als je in een template ook instellingen per blok hebt, dan moet je die per nieuwsbrief handmatig wijzigen en dat is veel meer werk.

Het is daarom zaak om direct vanaf het begin je opmaak in orde te maken onder de algemene instellingen, want dat spaart je in toekomst als je iets wilt wijzigen heel veel tijd.

Stel dat je ook een blok wilt verwijderen, realiseer je dan dat je alle nieuwsbrieven waar dit blok in staat moet openen om het blok weg te gooien. Blokken horen niet bij de algemene design instellingen en daarom kun je ze niet in alle nieuwsbrieven ineens weggooien.

Ineens wijzigen

Wat je bijvoorbeeld wel ineens kunt wijzigen, is de achtergrondkleur van alle nieuwsbrieven waar je dit specifieke template voor hebt gebruikt. Of een lettertype of letterkleur of noem maar op.

MailerLite heeft dynamische en statische blokken. Het verschil tussen een dynamisch en een statisch blok is: dynamische blokken sleep je van de zijbalk naar je nieuwsbrief en een statisch blok staat er gewoon in.

  • In een nieuwsbrief sleep je alle blokken naar de nieuwsbrief, daarom kun je deze update alleen gebruiken via de algemene instellingen.
  • Voor landingspagina’s geldt dat er 3 statische blokken zijn: koptekst, voettekst en de popup voor meldingen.

Update template in MailerLite: wat kun je wijzigen?

Achtergrondkleur: Wat je bijvoorbeeld wel ineens kunt wijzigen, is de achtergrondkleur van alle nieuwsbrieven waar je dit specifieke template voor hebt gebruikt. Of een lettertype of letterkleur of noem maar op.

In nieuwsbrieven: In een nieuwsbrief sleep je alle blokken naar de nieuwsbrief, daarom kun je deze update alleen gebruiken via de algemene instellingen.

Update template

Het is een handige functie, maar als je ‘m gaat gebruiken kun je er ook flink onrustig van worden, want is het wel goed gegaan? Daar is een oplossing voor en die oplossing heet: controleren. Neem een paar steekproeven om te zien of je wijzigingen ook echt doorgevoerd zijn.


Ik ben een erkende MailerLite expert en je kunt me al vanaf een uur inhuren. Dan kun je snel weer verder.

Over de auteur

Scroll naar boven